Днес геомагнитната активност е доста по-голяма от нормалното, сочат измерванията на

...
Днес геомагнитната активност е доста по-голяма от нормалното, сочат измерванията на
Коментари Харесай

Мощна магнитна буря удари България

Днес геомагнитната интензивност е много по-голяма от естественото, сочат измерванията на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Сутринта показателят на разстройствата в земното магнитно поле доближи степен 7 от общо 9 по скалата, което дава отговор на силна геомагнитна стихия. Смущенията ще продължат и в идващите часове. 

Геомагнитната буря представлява краткотрайно разстройване в земната магнитосфера, при което заредени частици с висока сила навлизат в нея от междупланетното пространство. При по-нататъшното си взаимоотношение с горните пластове на земната атмосфера, тези частици предизвикват полярни сияния. Геомагнитните стихии са вероятни, тъй като силата на плазмените потоци, предизвикващи магнитни стихии, е по-голяма от оптималната сила на парченце, която може да бъде спряна от магнитопаузата. Частици с такава сила биват изхвърлени от Слънцето при феномени като коронарни изхвърляния на маса или от поток от бърз безоблачен вятър, който идва от коронарни дупки. Геомагнитните стихии, породени от коронарни изхвърляния на маса се следят, когато сме по-близо до най-много на слънчевата интензивност, а потоците бърз безоблачен вятър, преобладават потока високоенергийни заредени частици в интервалите, покрай най-малко на слънчевата интензивност.

Геомагнитните стихии водят и до доста нежелани последици, тъй като индуцират токове в електропроводите и смущават разпространяването на радиовълни, като сигналите на радиотелевизионни кули, тези на мобилните връзки, на системите за сигурност и защита, както и на разнообразни навигационни уреди. Но най-значими резултати върху техника геомагнитните стихии провокират върху спътниците в надземна орбита, с които взаимодействат частици с типични сили от 5-50 keV. Те могат да индуцират напрежение от няколкостотин или даже няколко хиляди волта, което смущава естественото деяние на апаратите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР